Känslan av att ha kört fast, att inte få ur sig ett vettigt ord har nog drabbat de flesta som skriver. När du väl sitter där med din skrivkramp kan det vara skönt att ha något som hjälper dig över hindret. Jag har här samlat 6 användbara tips mot din skrivkramp.

1. Acceptera din skrivkramp

Det är lätt att drabbas av panik när du inte lyckas skriva ett enda ord och deadline närmar sig. Försök att acceptera att det är naturligt att skrivprocessen ibland stöter på hinder, även i starten innan du ens har kommit i gång. Tänk att just nu är inte förutsättningarna de rätta för att kunna skriva.

Ta i stället en liten skrivpaus och gör något roligt. Idéerna dyker upp när du minst anar det.

2. Brainstorma

Har du inga färdiga idéer att jobba vidare på så sätt i gång och brainstorma. Det har ingen betydelse om idéen är bra eller dålig. Bara få ner allt på papper eller digitalt. Ta en paus innan du sedan går igenom allt, sorterar och prioriterar. Även alla dåliga idéer kan senare inspirera till en bättre idé.

3. Bort med allt som distraherar

Sitter du med mobilen och surfar, kollar mail, Instagram eller Facebook i stället för att skriva? Har du något som distraherar blir det väldigt svårt att koncentrera dig på att skriva.

Är du hungrig eller trött? Se till att uppfylla alla basfunktioner i kroppen först för att kunna koncentrera dig. Ät eller ta en liten kort tupplur på soffan. Ställ in alarmet på din klocka på 20-30 minuter och vila, du behöver inte somna. Det kommer att kännas så bra efteråt ändå!

Känner du stress över att behöva tvätta, dammsuga eller ringa det där samtalet? Gör det först så att du kan fokusera sen. Är du en person som har tusen saker som är viktiga att hinna med? Träna på att prioritera! Välj ut de tre viktigaste sakerna som du absolut måste göra just idag. Allt det andra får vänta till i morgon när du väljer ut ytterligare tre saker som måste göras. Se till att få gjort prioriterade saker och sen kan du sätta dig och skriva.

4. Fokusera i mindre perioder

Bestäm dig för att jobba fokuserat en mindre period på till exempel 30 minuter. Ställ en timer på 30 minuter, koppla ner och stäng av allt som distraherar. Jobba sedan fokuserat tills tiden är ute. Ta därefter en liten paus och gör något kul och kör sedan en ny period.

5. Visualisera målgruppen

Vilken är din målgrupp? Vem ska läsa det du skriver? Försök att visualisera målgruppen och tänk dig att du har en av dessa personer framför dig. Du har nu chansen att prata och diskutera med personen i din tanke. Vad vill du säga? Vad vill du förmedla?

6. Vänta med finslipningen till slutet

Stanna inte upp och finslipa stup i kvarten. Det stoppar din kreativitet och det viktigaste först är att få ur dig allting som ska vara med. Därefter kan du finslipa samtidigt som du läser igenom. Då får du ytterligare inspiration till nytt material. Du hittar också de delar som du inte är nöjd med, delar som ska göras om eller strykas helt.

Behöver du hjälp med texter och innehåll?

Behöver du hjälp med att skriva texter till ditt företag? Jag arbetar både som copywriter och content writer med SEO-expertis.

Behöver du hjälp med texter?

Kontakta mig redan idag!


Jenny Månsson - Mediaboost

Jag jobbar som copywriter, content writer och SEO skribent i Hässleholm, Kristianstad och digitalt på distans. Jag hjälper små till stora företag att nå fler kunder och öka försäljningen genom sökordsoptimering och copywriting. Med olika insatser stärker jag ditt varumärke och hjälper ditt företag att synas bättre online.

Pin It on Pinterest